Obserwatorzy

sobota, 23 marca 2013

zeberka rozplywajace sie w ustach.

 
zeberka i peczak to tanie skladniki z ktorych robie obiad dla 3 osob na 2 dni/2 obiady
 
lista skladnikow:
1 kg wieprzowych zeberek
4 marchewki
3 cebyle
ok 300 g pieczarek
1 mala cukinia
pieprz
wegeta
czerwona slodka papryka
lubczyk
lisc laurowy
ziele angielskie
2 lyzki maki
2 lyzki oleju
opakowanie kaszy peczak
 
 
na dzien przed planowanym obiadem zeberka nacieram przyprawami,papryka,pieprzem,lubczykiem,odkladam w szczelnie zakmnietym pojemniku na noc do lodowki
 
 
kiedy juz zabieramy sie za obiad podsmazamy pierw zeberka z kazdej strony na zloty kolor
 
 
wszystkie warzywa kroje w wieksza kostke zeby sie nie rozpadly podczas gotowania
 
 
kiedy zeberka sa juz podsmazone przekladam je do garnka i na tej samej pateli lekko podsmazam jeszcze wszystkie warzywka
 
 
pozniej przekladam je do garnka,dokladam lisc i ziele,zalewam ok 1,5 l wody doprowadzam do wrzenia,zmniejszam gaz i gotuje na malym ogniu ok 90 min
 
 
dodaje jeszcze mieszanke maki z woda dla zageszczenia,dokladnie mieszam,przyprawiam,przesypalo mi sie wegety dlatego wrzucilam jednego ziemniaki do sosu,ktory wyciagnie nadmiar soli,gotuje jeszcze ok 15 min
 
 
 
na koniec gotuje kasze peczak,rozni sie ona tym od zwyklej kaszy jeczmiennej tym ze jest grubsza,inaczej sie tez ja gotuje/podobnie jak ryz na sypko,dobra tez jest wymieszana z boczkiem,zielonym groszkiem i kukurydza ;)
peczak jest bardzo sycacy i u mnie w domu lubiany
 
nie moge sie juz doczekac az bede miec swiezy lubczyk na ogrodku,wtedy zeberka beda jeszcze bardziej pachnace i aromatyczne
 
x


17 komentarzy:

  1. Wygląda i smakuje pieknie, ale szkoda zwierzątek:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie tu u Ciebie, obiadek wygląda smakowicie;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zalapie sie:)
    Zaczynam byc glodna i to bardzo,a mam schabowe i mloda kapustke na obiadek.Nie to co ty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. schabowego tez bym zjadla w takim zestawie :) x

      Usuń
  4. już jestem po obiedzie, ale te żeberka wyglądają tak smacznie, że z chęcią bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam
      latwe,tanie,pyszne
      czego chciec wiecej?
      x

      Usuń
  5. great recipe!
    what about follow each other?
    let me know :)
    have a nice week-end :)
    xx
    veronica

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny przepis. Mój by się dał pokroić za takie żeberka ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie zarowno syn jak i narzeczony zajadaja sie tymi zeberkami x

      Usuń
  7. Smakowicie to wygląda :)

    Ja robię żeberka na sposób słodko-kwaśny :) sa przepyszne :)
    Tak samo na noc marynuję w przyprawach, potem smażę na złoto, na tej samej patelni po żeberkach podsmażam cebulę pokrojona w piórka. Żeberka razem z cebulą przkladam do naczynia do zapiekania. Mały ketchup pikantny mieszam z 3 łyżkami miodu (można zmniejszyc lub zwiększyć ilość miodu). Zalewam tym żeberka i piekę pod przykryciem 180st ok 40 mni - zalezy ile mamy żeberek a potem jeszcze ok 10 min bez przykrycia, żeby się zrumieniły :) polecam :) Mój mąż i ja uwielbiamy taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wyglądają te żeberka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. zgłodniałam:) zawsze się naczytam kulinarnych postów na noc i później spać nie mogę:)

    OdpowiedzUsuń

dziekuje za kazdy komentarz!!
nie pytaj OBSERWUJEMY??
napewno wejde na Twojego Bloga w wolnej chwili
wulgarne komentarze ,spam bedzie usuwany
x x x