Obserwatorzy

sobota, 11 października 2014

Gulasz z dynia piżmowa,czyli proste danie dla poczatkujacych z dynia w kuchni.

 
Jesien w pełni,rowniez w pełni sezon na dynie.Na targu oraz w dużych marketach widzimy spory wybor gatunkow dyni.Sama nie mam z nia dużego doświadczenia,ale ponieważ nie jest droga pomyslalam,ze postaram się cos wymyslic z jej udzialem.Kupilam dynie piżmowa,ktora tak naprawdę w UK dostapna jest przez caly rok.Dynie te mogą dochodzić do wagi 20kg.Lekko slodka z orzekowym posmakiem.Wartosci odżywcze w 100 g produktu:39 kcal; 1,1 g biaka;  8,3 g węglowodanów; 0,9 g tłuszczu.Idealna do gulaszy,curry,zup.Ja postanowiłam  dodac ja do gulaszu,oto mój wlasny przepis,prosty i bardzo smaczny!

SKŁADNIKI:
  • 1 dynia pizmowa
  • 300 g wieprzowiny/lub jagnięciny,wolowiny co wolicie
  • 2 puszki pomidorow *ja zawsze kupuje już pokrojone
  • 2 lodygi selera naciowego
  • 2 zabki czosnku
  • 2 biale cebule
  • 1,5 cukinii
  • 3 marchewki
  • do smaku:chilli,czerwona slodka papryka,sol,pieprz,wegeta,
  • 2 lyzki oliwy z oliwek/oleju
  • 1 szklanki bulionu,lub wina
dodatkowo:naczynie zaroodporne,piekarnik,garnek
 
czas przygotowania:20 min
czas gotowania : 90 min
stopien trudności: łatwe
Do rozgrzanego garnka wlewam 2 lyzki oliwy,dodaje posiekana cebule z czosnkiem,smaze do miekkosci.Dodaje szczyptę chilli i slodka paprykę,po ok 2 minutach wrzucam pokrojone w cienkie paski mieso.Kiedy mieso jest już usmażone,dodaje szklanke bulionu/wina i doprowadzam do wrzenia.
Dynie przekrawam na poł,oczyszczam z pestek,kroje na kostke/starając się żeby kawałki były w podobnej grubości.Powinnam jeszcze obrac dynie ze skorki ale tego nie zrobiłam.Gotowalam ja przez dodatkowe 15 min żeby skorka zmiekla.
Kroje reszte warzyw w kostke.Warzywa z dynia dodaje do garnka z mięsem i bulionem.Gotuje na lekkim ogniu przez 5 minut.
Zostalo mi trochę dyni,wrzucilam ja do woreczka i zamrozilam.
Calosc wlewam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 90 minut.
Tak wygląda gotowy gulasz który spedzil 1,5 goziny w piekarniku.Zapach-obledny!A danie samo w sobie tanie,zdrowe i proste w przygotowaniu.Cos dobrego na początek przygody z dynia w kuchni.
Gulasz podalam z kasza gryczana,ale również z kasza peczak czy ziemniakami będzie smakować wysminicie.Dajcie znacz czy lubicie dynie?I jakie dania sami z nia robicie?

8 komentarzy:

dziekuje za kazdy komentarz!!
nie pytaj OBSERWUJEMY??
napewno wejde na Twojego Bloga w wolnej chwili
wulgarne komentarze ,spam bedzie usuwany
x x x