Obserwatorzy

sobota, 2 marca 2013

gotowanie na parze/pulpeciki z ziemniaczkami i sosem pomidorowym

 
moj nowy nabytek z argosa Tefal VC100715 3 Tier Ultra Compact Steamer - Black  /czyli najprosciej-urzadzenie do gotowania na parze
cena regularna to 39.99 f a ja go kupilam na promocji za 24.99 f
co moge powiedziec o samym urzadzeniu?
lekkie,latwo sie sklada,zajmuje malo miejsca i jak dla mnie estetycznie wyglada
nigdy wczesniej nie gotowalam na parze i nawet niewiedzialam jak smakuja takie dania
troche sie balam,ze wszystko bedzie takie bez smaku i jalowe
 
a teraz przepis:
0,7 kg mielonego/wieprzowego
2 duze marchewki
1/4 selera/oba warzywa starte na terce na grubych oczkach
1 jajko
pieprz,sol,czosnek
1 namoczona w mleku butka
wszystko wymieszam i formuje sredniej wielkosci pulpeciki ktore ukladam na dwoch poziomach w tefalu
 
 
0,7 kg mlodych ziemniaczkow kroje na mniejsze kawalki i sypie spora iloscia przyprawy do ziemniakow,dodaje swiezo zmielonego pieprzu i dokladnie mieszam
 
 
tak to wyglada,gotowe do gotowania
nastawiam na ok 40 min
miedzy czasie trzeba pilnowac poziomu wodu,raz dolewalam
 
 

a na sosik potrzeba:
1 puszke pomidorow
1/2 tubki przecieru pomidorowego
cukier,sol,pieprz
duuuuuzo koperku
gotuje ok 10 min
dodalam jeszcze lyzke smietany i lyzke maki dla zageszczenia sosu,ale mozna pominac to,wystrczy dluzej pogotowac zeby sos sie zredukowal
 

 
po 40 min obiad gotowy :)
jak smakowal?PYCHOTA!
mieciutkie pulpeciki,smaczne ziemniaczki,swietny smak,juz nie doprawialismy na talerzach
obiad smakowal zarowno dziecku (5lat) jak i mojemu mezczyznie ;)
ogromnym plusem gotowania na parze jest oczywiscie to ze miesa i warzywa zachowuja wszystkie wlasciwosci odzywcze,niczego co w nich wartosciowe nie traca,smak jest glebszy i nie trzeba stac i pilnowac obiadu,wszystko robi sie jednoczesnie,nie przypali,nie trzeba mieszac,sprawdzac itp
dla mnie same plusy!i smakuje domownikom!
zamowilam jeszcze 3 ksiazki z przepisami,juz nie moge sie doczekac :))
 
x
 
 

15 komentarzy:

  1. Muszę sobie kupić takie urządzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. tez mam, tez z argosa, ale nie Tefal, bo nie było na stanie:) uwielbiam gotowac na parze, jedzenie jest zdrowe i soczyste

    OdpowiedzUsuń
  3. niestety nie mam takiego urządzenia ..
    a szkoda, bo pulpeciki wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Chętnie spróbowałabym czegoś takiego, szczególnie że było gotowane na parze (nie miałam styczności z takim jedzeniem).

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja używam na co dzień specjalnego garnka z nakładką z otworami i przykrywką - tez gotuje się na parze. Uwielbiam smak ziemniaków tak gotowanych - jest całkiem inny niz takich "z wody"

    OdpowiedzUsuń
  6. Szkoda, że nie mam takiego urządzenia, bo jedzonko wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż mi ślinka cieknie jak patrzę na te zdjęcia! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smacznie :)
    Obserwuje i liczę na to samo ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. Tez mam z tefala ;p uzywam od cZasu do cZasu. Zbieram sie za zrobienie w nim ryby I cos sie boje ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda przepysznie. Ja takie ziemniaczki w przyprawie piekę w piekarniku. Są rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zgłodniałam! obserwuje i zapraszam do obserwacji i komentowania do mnie - Agatuszkaa.blogspot.com !

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj, uwielbiam takie ziemniaczki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale pysznie wygląda na zdjęciu i pewnie jeszcze lepiej smakuje:)

    OdpowiedzUsuń

dziekuje za kazdy komentarz!!
nie pytaj OBSERWUJEMY??
napewno wejde na Twojego Bloga w wolnej chwili
wulgarne komentarze ,spam bedzie usuwany
x x x