Obserwatorzy

piątek, 22 lutego 2013

zupa botwinowa po mojemu :) i 3,000 wejsc :D DZIEKUJE!

jak obiecalam tak tez pisze dla Was moj przepis na zupe botwinowa
skladniki:
peczek botwiny
2 nozki z kurczaka/ale lepsze sa zeberka
2 marchewki
1/4 selera
3 zabki czosnku
peczek koperku
ok 200 g fasolki szparagowej
6-8 ziemniakow
3 jajka(o ktorych zapomnialam na zdjeciu)
oliwa
pieprz ziarnisty
lisc laurowy
ziele angielskie
sol

kurczaka z lisciem,zielem i pieprzem wrzucamy do ok 1,5 l zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia
liscie i lodygi botwiny kroje i przeplukuje spora iloscia wody zeby pozbyc sie ziemi i piasku
obieram buraczki,marchew i seler i wrzucam do robota kuchennego ktory wszystko mi szybciutko sciera na grubych oczkach,ale mozna tez warzywa pokroic w kostke lub plastry/jak kto lubi
na rozgrzana patelnie wlewam ok 1 lyzke oliwy z oliwek,czosnek przeciskam przez praske,przez kilka sekund mieszam i wrzucam liscie i lodygi z botwiny,zmniejszam gaz i doprawiam sporo pieprzem,od czasu do czasu mieszam przez ok 5-8 min
3 jajka gotuje na twardo
jesli masz zapalke i wrzucisz ja do garnka z jajkami mozesz miec pewnosc ze jajka nie pekna/taka ciekawostka ;)
dolewam jeszcze 1 l wody
kiedy zawartosc patelni jest juz gotowa wrzucam ja do garnka
siekam koperek
ziemniaczki kroje w kostke
wrzucam fasolke szparagowa i ziemniaki,gotuje ok 15 min
na koniec dodaje koperek,duuuzo kioperku! :)/duzo lepszy jest swiezy niz suszony
i przyprawiam do smaku,sola i pieprzem
jesli smak jest dla Ciebie za slaby mozna dodac koncentrat z buraczkow
na koniec dodaje jajko i gotowe
zdrowa,sycaca zupa,ktora u mnie w domu szybko znika
mozna dodac jeszcze smietane,lub zamiast fasolki szparagowej biala fasole z puszki
jak kto lubi :)
smacznego
x
 
3,000 wejsc/odslon  wow!
ciesze sie ogromnie!
wielka przyjemnosc sprawia mi prowadzenie bloga!
mam wiele pomyslow na kolejne posty takze napewno nie bedziecie sie ze mna nudzic!
 
 
 
 
 

7 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę pysznie :) U mnie dzisiaj spaghetti :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie! uwielbiam botwinkę :)
    ale niestety teraz przez jakiś czas nie mogę jej jeść ze względu na buraki, które mają mocny barwnik i mogłyby mi zabarwić aparat na zębach .. ;d (mam estetyczny i przez to wielu produktów muszę unikać .. )

    OdpowiedzUsuń
  3. mmyyy smakowicie to wyglada...


    pozdrawiam "e-fashion" :) ♥

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka pozna godzina a ja sie zrobilam głodna :-)

    OdpowiedzUsuń

dziekuje za kazdy komentarz!!
nie pytaj OBSERWUJEMY??
napewno wejde na Twojego Bloga w wolnej chwili
wulgarne komentarze ,spam bedzie usuwany
x x x